Tvättstugan

Respektera tvättiden

Ingen blir glad av att komma ner i en förbokad tvättstuga för att upptäcka att någon annan redan använder tvättmaskinerna. Håll tvättiden, så att din granne kan börja i tid.

Var snäll mot miljön

Använd gärna miljömärkt tvättmedel. Försök att fylla maskinerna och låt inte torktumlare/torkskåp gå i onödan. Ställ alltid in passande torktider för plaggen. Undvik att tvätta kläderna i högre temperatur än vad som anges i tvättlappen på plagget. Nya och mer effektiva tvättmedel gör att de flesta plagg blir rena även i lägre temperaturer.

Använd tvättpåse

Tvättpåse är ett måste om du ska tvätta en bygel-BH. Tvättpåsen hjälper även till att skydda tvättmaskinen. Bäst är att tvätta dina BH:ar i 30 grader om du inte handtvättar dem, vilket är det skonsammaste alternativet. Undvik att tvätta stora, tunga plagg samtidigt i maskinen eftersom tung och blöt tvätt kan knäcka bygeln. Knäpp hyskorna så att de inte river upp tyg eller spets under tvätten. Använd även tvättpåse till alla typer av spetsunderkläder – då håller sig spetsen fin längre.

Städa efter dig

Torka av tvättmaskinerna från överblivet tvättmedel och rengör filtren i torktumlare från ludd. Sopa och torka efter dig och ställ tillbaka städredskapen efteråt. Innan du lämnar tvättstugan är det bra att se till att alla fönster är stängda, ljuset släckt och att ingen kran står och rinner.

Hundhår

För att få bort hundhår kan du antingen använda en roller eller särskilda svampar som finns att köpa på djuraffären. Exempelvis Magic Pet Hair Remover som effektivt tar bort hår på annars knepiga material som sammet och fällar.

Undvik grovtvätt

Gemensamma tvättmaskiner får inte användas till grovtvätt, som mattor eller liknande. De lämnar du i stället in på kemtvätt.

Tvättcylinder

Vid förlust av tvättcylinder skall detta anmälas till hyresvärden så att ny cylinder kan beställas. (Det kostar f.n. 500 kr)