Kyl- och frysskåp

Vilken temperatur är normal? Kylskåp ska ha en temperatur på 4–8˚C. Då temperaturen minskar med en grad ökar elförbrukningen med cirka 10 procent. Svalen ska vara något varmare och ha en temperatur på 8–12˚C. I frysen ska det vara cirka –18 till –20˚C.

Tips för bättre energibesparing

  • Tina frysta varor i kylskåpet i stället för i mikrovågsugn eller i varmvatten. Kylan kommer kylskåpet tillgodo och drar därmed mindre energi.
  • Låt maten svalna innan kylförvaring. Om du ställer in varm mat i kylskåpet värmer den upp den mat som redan är kyld eller fryst.
  • Förpacka frysvaror tätt. Det gör att de håller längre och att det krävs mindre energi att hålla maten fryst.
  • Ett tomt kyl- eller frysskåp drar mer energi än ett välfyllt.
  • Ha inte dörren öppen längre än nödvändigt.
  • Frosta av kyl- och frysskåp regelbundet.
  • Dammsug rören bakom och/eller under kyl- och frysskåpet. Genom att dammsuga dessa rör minskas energiförbrukningen. Ibland kan en sådan åtgärd räcka för att få ett kyl- och frysskåp som är för varmt att fungera bra igen.

Avfrostning

Isen som bildas i kyl- och frysskåp gör att det går åt mer energi att hålla skåpen kalla. Därför bör du frosta av frysskåp regelbundet. Samma sak gäller för kylskåp som inte är självavfrostande.

Så här frostar du av

  • Töm kyl- och frysskåp på samtliga varor.
  • Stäng av elektriciteten med knappen som finns inne i kyl- och frysskåp. Titta i bruksanvisningen om du är osäker.
  • Lämna dörren öppen och låt sedan isen tina av sig själv. Hacka eller bryt inte bort isen.
  • Lägg ut en handduk och ställ en bunke nära intill kyl- och frysskåp så att inte vattnet rinner ut på golvet.